Van 35 naar 518 Google +1's in één dag?
Van 35 naar 518 Google +1’s van de ene op de andere dag, het kan echt!! Wekelijks besteed ik een uurtje om dit blog verder te verbeteren en om eventuele errors en bijzonderheden te herstellen. Mocht je dit nog niet doen bij jouw website dan raad ik je echt aan om dit ook te gaan doen..
In de week van 10 februari kwam bij die check iets opvallends aan het licht. De meescrollende social media button bar op de homepage (linker kant) gaf aan dat die pagina 518 Google plusjes (+1’s) had gekregen. Op zich niets vreemds maar wel als deze de voorgaande dag nog op 35 stond 😉
Ompro.nl kreeg er dus van ene op de andere dag ca. 500 +1’s bij en ging van 35 naar 518 plusjes. Ik moet eerlijk bekennen dat toen ik dit opmerkte mijn eerste gedachte was, shit…
Vanwaar die grote stijging in +1’s?
Hoe kan het dat een blog (de homepage) in één dag zoveel +1’s erbij krijgt?
Oorzaak #1 Het eerste wat je denkt, zou het blog viraal zijn gegaan? Zouden mensen massaal het blog aan het plussen zijn op het internet? Omdat de afgelopen tijd geen noemenswaardige virale acties waren opgezet leek dit niet het geval, daarbij is een stijging van 1480% in slechts één dag voor een niche site niet echt reëel.
Oorzaak #2 Het volgende wat me te binnen schoot was het artikel dat ik had geschreven over het inkopen van Likes en +1’s. Het zou kunnen dat bewust of onbewust, +1’s zijn gekocht voor ompro.nl. Wellicht heeft iemand een verkeerde url ingevoerd of wil men bewust de website beschadigen. Toch leek het me onwaarschijnlijk dat dit de oorzaak zou zijn. Het zou overigens wel kunnen dat het hier deels mee te maken heeft.
Oorzaak #3 De bedrijven die pakketten met Facebook Likes en Google Plusjes verkopen lopen tegen een groot probleem op. Vaak zijn dit computer gegeneerde accounts met nauwelijks sociale interactie. Google + is uitstekend in staat om dergelijke accounts op te merken en te blokkeren.
Om te voorkomen dat die “fake” accounts geblokkeerd worden door het Google +, gaan die bedrijven andere website plussen met die accounts. Op deze manier proberen ze te voorkomen dat Google de G+ accounts verwijderd. De bedrijven plussen dus niet alleen de websites van hun klanten maar ook andere websites. Het zou kunnen dat Ompro.nl het slachtoffer is van de acties van bedrijven die sociale aanbevelingen verkopen.
Opmerkelijk
Wat het meest opmerkelijke was dat de bezoekersaantallen in Google Analytics op de dag van de toename en daarna, nagenoeg onveranderd waren ten opzichte van de weken ervoor. Vanaf de periode dat de Ompro.nl homepage 500 plusjes erbij kreeg tot het verdwijnen ervan, hebben geen noemenswaardige veranderingen plaatsgevonden. Gezien dit gegeven zorgt dit direct voor een ontkrachting van oorzaak 1. Als Ompro.nl viraal zou zijn gegaan dan zou het aantal bezoekers hoger moeten zijn en zo ook het aantal pageviews.
Iets anders opmerkelijks was dat iedere dag na de toename het aantal plusjes varieerde met verschillen van enkele tientallen. Dus de ene dag waren het 518 plusjes, de dag erna 472 de dag daarna 496. Alles duidde erop dat er iets gaande was, maar wat?
De Plusjes verdwijnen
Drie weken nadat Ompro.nl 500 Google +1’s op één dag erbij had gekregen, waren ze van de ene op de andere dag ook weer verdwenen. Op basis daarvan is het het meest aannemelijk dat oorzaak 3 de plotselinge toename veroorzaakte. Dit is met name de reden waarom ik denk dat oorzaak 3 het meest aannemelijk is. Google Plus had op den duur door dat het fake profielen waren en heeft ze waarschijnlijk geblokkeerd en/of verwijderd. Dit verklaart tevens de dagelijkse fluctuaties van het aantal plusjes.
Doordat de profielen verwijderd zijn, verdwijnt ook alle activiteit en dus ook de plusjes die de accounts hebben geplust gedurende het bestaan. Dit verklaart waardoor de 518 plusjes op ompro.nl van de ene op de andere dag terugvallen naar het huidige niveau.
Angst voor reputatie schade
De kracht van Google
Google zit in een lastig pakket en wil websites afstraffen voor dit soort manipulatie, maar kan niet onderscheiden van wie de sociale aanbevelingen komen en door wie er eventueel betaald is. Google wil wel de sociale aanbevelingen (Likes, +1’s etc.) als rankingfactor gebruiken in hun algoritme. Dus Google heeft een probleem. Zoals al ook in het verleden hebben ze al tientallen zo niet honderden manipulatieve praktijken onmogelijk gemaakt met de welbekende Google updates zoals de Panda, Penguin en Hummingbird.
Mocht jouw website op een soortgelijke manier getroffen zijn of worden, maak je dan geen zorgen. Op de langere termijn zullen dit soort praktijken geen bestaansrecht hebben en zal Google nog beter in staat zijn om manipulatieve acties te herkennen en te weren.
Heb jij hetzelfde meegemaakt? Deel dan hieronder jouw verhaal…