Wordpress SEO tips: 3 Killer plugins
Deze 3 WordPress SEO tips of eigenlijk WordPress plugins, kunnen je helpen om hoog in Google te komen.
Zoals je ongetwijfeld weet, zijn WordPress websites uitermate geschikt om te optimaliseren voor Google. Momenteel zijn er honderden zo niet duizenden SEO gerelateerde WordPress plugins beschikbaar.
Uiteraard zijn er veel plugins die qua functionaliteiten op elkaar lijken maar net iets anders zijn, niet meer ondersteund en ge-update worden of rommelig geprogrammeerd zijn, het zal dus niet meevallen om alléén de beste eruit te filteren.
De 3 killer SEO Plugins:
Kijk hier maar eens voor de aardigheid hoeveel WordPress SEO plugins er beschikbaar zijn. De onderstaande WordPress SEO tips (lees:plugins) gaan echt het verschil maken en zorgen ervoor dat jij van je concurrent kunt winnen.
De WordPress plugins die we reviewen gebruiken we zelf ook op dit blog, Ompro.nl. Wij als SEO bedrijf hebben dus ervaring met de plugins en kunnen je exact uitleggen hoe ze werken en waarom juist deze zo goed zijn.
WordPress SEO tip 1: plugin van Yoast
De WordPress SEO plugin van Yoast is veruit de meest populaire en beste SEO plugin. De Yoast SEO plugin stijgt wat betreft functionaliteiten ver uit boven de andere plugins, dit kan uiteraard ook voor verwarring zorgen. We zouden ervoor kunnen kiezen om alle functionaliteiten te behandelen maar deze informatie is al in overvloed beschikbaar op het web (zie bovenstaande link). In dit artikel behandelen we alleen de belangrijkste en onderscheidende functionaliteiten.
Titels en Metatags
De titels en metatags zijn één van de belangrijkste factoren wat betreft onpage optimalisatie. De titels en metatags zijn te vergelijken met de titel en hoofdstukken in een boek.
De plugin stelt je in staat om de meta title en meta description van de homepage centraal in stellen. Standaard staat de meta keywords uit maar het is mogelijk om deze in te schakelen. Vergeet niet dat Google sinds 2009 niet meer kijkt naar de meta keywords tag bij het beoordelen van de ranking van een website.
Houd er tevens rekening mee dat titels niet langer mogen zijn dan 65 karakters en omschrijvingen niet langer dan 150 karakters. Uiteraard kies je er zelf voor om titels en omschrijvingen langer te maken, maar Google kijkt niet verder dan zoveel tekens en alles wat je meer typt wordt ook niet weergegeven in de zoekresultaten.
Eenvoudige social media integratie
Veel plugins bieden de optie om je social media accounts te koppelen aan je website, dat is voor de Yoast SEO plugin niet anders. Het is betrekkelijk eenvoudig om de je Facebook, Twitter en Google Plus accounts te koppelen.
Door te klikken op het tabblad “social” verschijnt er een venster waar je de url naar het gewenste social media kanaal kunt invoeren. Het is tevens mogelijk om je social settings zo in te stellen dat er nooit een verkeerde titel, beschrijving of foto wordt geplaatst wanneer men een artikel deelt.
XML sitemaps
XML sitemaps zijn sitemaps voor de zoekmachines. Het kan zijn dat je al een andere plugin gebruikt om XML sitemaps te genereren, heb je dit nog niet dan kun je deze functie aanvinken. Sitemaps zijn namelijk een goede manier om zoekmachines te laten weten hoe de structuur van een website eruit ziet, welke pagina’s erop staan, wat voor posts zijn geplaatst en in welke categorieën die zijn onderverdeeld.
Zie een XML sitemap als een soort vereenvoudigde bouwtekening met daarop de ruimtes en indeling van het gebouw. Op die manier weet Google dus exact waar de website uit bestaat en loop je niet het risico dat bepaalde pagina’s of posts niet worden geindexeerd. Want, geen indexatie betekent geen bezoekers en geen plaatsing in Google.
De XML functie genereert automatisch een sitemap en werkt deze ook bij. Wanneer je een nieuwe pagina, post of categorie toevoegt dan wordt dit automatisch bijgewerkt. Hier een voorbeeld van automatisch gegenereerde sitemap van Ompro.nl. Veel XML sitemaps genereren één lijst met alleen de pagina’s en categorieën, de Yoast SEO plugin splitst de XML sitemap in de volgende delen:
- Posts (blogposts)
- Pagina’s (webpagina’s)
- Kennisbank (artikelen in de kennisbank)
- Categorieën
- Auteurs (auteurs op Ompro.nl)
- Video’s (video’s op Ompro.nl)
Doordat de plugin de diverse onderdelen splitst krijgt Google een betere indruk welke website onderdelen geïndexeerd moeten worden. Nadat de XML Sitemap functie is aangevinkt, dienen de sitemaps nog wel worden toegevoegd aan de webmaster programma’s van de diverse zoekmachines. Zo is dat voor Google, de Google webmaster tools en voor Yahoo en Bing is dat de Bing webmaster tools.
Breadcrumbs (kruimelpad)
Via het tabblad “interne links” is er de mogelijkheid om gebruik te maken van zogenaamde breadcrumbs (vertaald : kruimeldpad).
Breadcrumbs zorgen voor een betere interne link structuur en hebben twee belangrijke voordelen voor zowel de bezoekers als voor Google. Bezoekers zien exact waar ze zich op de website bevinden en het bevordert het doorklikken naar eventuele andere pagina’s. Google krijgt een betere indruk van de website structuur en doordat breadcrumbs interne links zijn, geeft dit een positieve impuls aan de rankings van de website.
De breadcrumbs functie is eenvoudig te activeren door het aanvinken van één checkbox. Het is ook mogelijk om de linktekst en het scheidingsteken te customizen. Kortom, een super handige functie!
Bulk title en description tag editor
We hebben het hierboven al eerder gehad over metatags. De bulk title editor en de bulk description editor stellen je in staat om in één centraal venster, alle meta titles en meta descriptions van posts of pagina op je website centraal aan te passen.
Het overzicht toont het soort post, de WordPress pagina titel, de Yoast SEO titel en venster om de nieuwe Yoast SEO titel in te voeren. Je past dus niet de titel van de pagina aan maar de apart opgegeven SEO meta title tag. De description tag editor werkt op dezelfde manier als de bulk title tag, alleen wordt dan centraal de nieuwe SEO meta description tag ingevoerd. Een bijzonder effectieve functionaliteit die veel tijd bespaart en overzicht schept.
Video SEO extensie (optioneel)
Video SEO ofwel Youtube SEO kent een ongekende groei. Na Google is Youtube de grootste online zoekmachine, daarom wordt het steeds belangrijker om online video’s hoger in Youtube te krijgen.
De plugin genereert automatisch een video sitemap en werkt deze ook automatisch bij wanneer nieuwe online video’s worden toegevoegd. Het is ook mogelijk om video’s in bepaalde bericht types (post, pagina etc.) uit te sluiten van indexatie of juist op te nemen. Kortom, een handige functie die ervoor zorgt dat Google weet welke video’s bestaan en welke geïndexeerd moeten worden.
Deze functie is overigens alleen beschikbaar in de SEO Premium editie van Yoast.
Yoast SEO plugin review
De Yoast SEO plugin is vooral een hele complete plugin met ongekend veel functionaliteiten en steekt met kop en schouders uit boven de andere SEO plugins.
De plugin neemt veel optimalisatie werk uit handen omdat veel functionaliteiten geautomatiseerd zijn, hierdoor is de kans op “menselijke fouten” kleiner. Denk hierbij aan het automatisch genereren van sitemaps, breadcrumbs, de bulk title tag editor en de bulk description tag editor.
Uiteraard is het mogelijk om meerdere (andere) SEO plugins te combineren om dezelfde functionaliteiten te krijgen als de plugin van Yoast maar dat zal nooit hetzelfde resultaat geven. Tevens bestaat het risico dat bij een combinatie van meerdere plugins botsingen en fouten kunnen optreden.
In tegenstelling tot veel andere plugins is de Yoast plugin efficiënt geprogrammeerd en bevat nauwelijks overbodige code. En zeg eerlijk hoe heerlijk is het om alle functionaliteiten via één panel te bedienen.
WordPress SEO tip 2: SEO smart links business
Intern linken is bijzonder belangrijk voor het verbeteren van rankings door het toevoegen van anker teksten en het verbetert ook de crawl rate en click throughs. Door een goede interne link structuur ziet Google beter welke pagina’s de website bevat en zorgt er tevens voor dat bezoekers dieper gelegen content bereiken.
De SEO smart links plugin is een bijzonder handige plugin die het intern linken op je website stukken eenvoudiger maakt. De interne links in dit artikel zijn ook gegenereerd door deze plugin.
Ga jezelf maar eens na, je schrijft een blogpost vervolgens verwerk je er interne links in naar gerelateerde artikelen, maar later blijkt dat je er een aantal vergeten bent of althans, dat je vergat naar welke gerelateerde pagina’s je allemaal nog meer kon linken. Deze plugin zorgt ervoor dat dit niet meer voorkomt, mits je het goed instelt ;-).
De Smart links plugin zorgt ervoor dat bepaalde woorden in de content automatisch intern gelinkt worden aan vooraf ingestelde posts of pagina’s, compleet met anker tekst en title tag.
Url’s en bijbehorende zoekwoorden kunnen vooraf centraal worden ingesteld maar kunnen ook nog later op post niveau worden aangepast. Is er bijvoorbeeld een pagina die je niet intern wil linken dan kun je dit aanvinken, het is ook mogelijk om op een bepaalde pagina geen SEO smart links toe te passen.
De volgende opties zijn in te stellen:
- Custom keywords: Instellen welke url je aan welke custom zoekwoorden wil linken.
- Processing options: Instellen op welk type post (pagina, post, kennisbank of reacties) de interne links moeten worden toegepast.
- Automatic interlinking: Instellen naar welk type post (posts, pagina’s en categorieën) gelinkt mag worden. Ook kan er een minimaal aantal karakters worden aangegeven wanneer er pas gelinkt mag worden.
- Ignore keywords: Welke woorden mogen niet gelinkt worden? (b.v. over, contact)
- External links: Instellingen voor het automatisch linken naar externe bronnen. (b.v. nofollow toevoegen of open link in nieuw venster)
Om te voorkomen dat niet de hele pagina volstaat met interne links is er een optie om het maximaal aantal interne links aan te geven, dit voorkomt spam-achtige taferelen. De business editie verzamelt ook statistieken over hoe vaak er op een bepaalde interne link geklikt wordt en welk zoekwoord de link bevatte.
SEO smart links plugin review
De SEO smart links plugin is een uitstekende geautomatiseerde interne link plugin waarmee ook externe links geautomatiseerd mee kunnen worden. De plugin is betrekkelijk eenvoudig in te stellen en neemt je ontzettend veel werk uit handen.
De plugin zorgt voor een natuurlijke interne link opbouw waardoor Google en andere zoekmachines nog gekker worden op jouw website. Ook bij “oude” artikelen voegt de plugin hij doorgaans automatisch interne links toe naar recent gepubliceerde posts of pagina’s.
Statistieken in de business editie verzamelen een schat aan informatie en hierdoor krijg je beter inzicht in de interne link structuur op jouw website. De plugin werkt prettig maar vooraf is het wel zaak om alles goed in te stellen.
WordPress SEO tip 3: Nrelate Related content
De laatste WordPress SEO tip heeft betrekking op de Nrelate Related content plugin. Deze plugin verbetert de gebruikers ervaring en zorgt ervoor dat bezoekers ook de dieper gelegen pagina’s bereiken.
Stel je voor, je hebt een artikel gelezen op een website, er kunnen zich dan drie scenario’s voltrekken; één je hebt gevonden wat je zocht en klikt weg, twee je vond het artikel niks en klikt weg, drie je vond het artikel interessant en bent nieuwsgierig naar andere gerelateerde artikelen op dezelfde website.
Om te zorgen dat je je bezoeker niet verliest probeer je andere gerelateerde artikelen aan te bieden die zij wellicht interessant vinden. Daarbij kan de Nrelate plugin uitstekend helpen, deze plugin genereert automatisch onderaan ieder artikel een lijst met andere gerelateerde artikelen.
Het uiterlijk van de related content is volledig aan te passen naar je eigen smaak. Standaard worden er 10 volledig customizable sjablonen aangeleverd die voor 95% van de websites voldoen, de andere 5% kan zijn eigen CSS uploaden. De sjablonen zijn volledig te customizen qua formaat, kleuren, maximaal aantal gerelateerde artikelen en positie op de website.
Het kan voorkomen dat op bepaalde pagina’s of categorieën de Nrelate plugin niet mag worden weergegeven, dit kan eenvoudig worden aangepast. Wil je weten hoe deze plugin eruit ziet? Neem dan een kijkje onderaan deze pagina.
Laatste woordje
De bovenstaande 3 WordPress SEO tips zijn samengesteld op basis van onze ervaring en het gebruik op Ompro.nl. Volgens ons zijn dit de beste en efficiëntste WordPress SEO plugins die er momenteel beschikbaar zijn.
Mocht je deze plugins of enkele daarvan nog niet gebruiken, dan raden we je echt aan om ze in ieder geval te testen 😉 Je zult al snel verrast zijn door het bedieningsgemak en de resultaten.
Lezersvraag:
Ben jij het eens met deze lijst? of gebruik jij nog andere plugins die beter zijn? (Deel hieronder jouw mening!)