Pijnlijke SEO missers die je moet voorkomen!
Pijnlijk, pijnlijk, pijnlijk. Ik heb de afgelopen 2 dagen zoveel pijnlijke SEO missers gezien…. Niet normaal!
Laten we hopen dat jij je niet schuldig maakt aan deze missers…
Je zult gaan zien wat de pijnlijkste en meest voorkomende missers zijn op gebied van SEO.
Ik zuig dit natuurlijk niet zomaar uit mijn duim.
Enige tijd geleden heb ik in 2 dagen maar liefst 29 SEO reviews gedaan van zowel websites als webwinkels. Dit kwam voort uit dit review verzoek en SEO check verzoek dat ik had gedaan via mijn blog.
Even voor de duidelijkheid.
Ik wil niemand belachelijk maken en waardeer het bijzonder dat veel ondernemers hun website aan een review durven te onderwerpen 😉
Er is altijd ruimte voor verbetering!
Ik raad je ook zeker aan om ze te bekijken. Je leert namelijk veel van andermans “fouten” en zo kun je ze zelf voorkomen.
Wat ging er zoal fout?
Dit was ontzettend divers. Van beginners fouten tot structurele missers.
Ook spellings- en grammatica foutjes kwamen rijkelijk voor. Maar… daar zul je me niet over horen, Ompro.nl staat er, hoop het niet, maar denk het wel, vol mee 😉
Er waren een aantal zaken die ik regelmatig weer terug zag komen. De meest voorkomende heb ik hieronder opgesomd.
Met stip op 1: logo niet geoptimaliseerd
Wat heb ik dit vaak gezien! Een logo dat niet geoptimaliseerd is. Ik schat dat dit bij ca 80% van de websites en webwinkels het geval is. Eeuwig zonde!
Het logo staat vaak linksboven aan de pagina. Wist je dat dat de meest waardevolle plek op je website is bij SEO?
Google maar ook andere zoekmachines lezen (spideren) namelijk van links boven naar rechts onder. Dit is dus het eerste wat een zoekmachine ziet.
Daarnaast komt je logo op iedere pagina van je website voor. Als je je logo dus niet goed optimaliseert, staat er op iedere pagina een niet geoptimaliseerd logo.
Wat ging er dan fout?
1. Slechte bestandsnaam: Gebruik altijd de bedrijfsnaam en een aantal belangrijke zoekwoorden.
Bijvoorbeeld Ompro-zoekmachine-optimalisatie-blog. Maximaal 4 tot 5 woorden.
2. Title attribute: Deze mag hetzelfde zijn als de bestandsnaam alleen dan zonder streepjes ertussen. De title attribute is het witte pop-up kader dat zichtbaar wordt als je met de muis cursor op het logo gaat staan.
3. Alternatieve tag: Hetzelfde optimaliseren als de title attribute, variëren mag ook. Deze tekst wordt weergegeven als het logo niet goed geladen wordt.
4. Bestandsgrootte logo: Comprimeer altijd het logo en zorg dat de bestandsgrootte geschikt is voor websites. Je website laadt dan sneller.
Afbeeldingen niet geoptimaliseerd
In het verlengde van de vorige fout ligt het ontbreken van afbeelding optimalisatie. Alle afbeeldingen op je website moeten geoptimaliseerd worden volgens de bovenstaande 4 stappen.
Het is belangrijk dat je de afbeelding beschrijft in zowel de bestandsnaam, title attribute en alt tag. Het comprimeren zorgt er tevens voor dat de laadtijd van je website korter wordt.
Niet bloggen (of te weinig)
Bloggen is mega belangrijk als je hoger in Google wil komen! Door regelmatig te bloggen zorg je ervoor dat bezoekers vaker terug komen op je website. Je breidt je website voortdurend uit.
Daardoor komt Google ook vaker bij je terug om de nieuwe content te indexeren. Begin eerst met het schrijven van wat losse blogs laten we zeggen 1 of 2 keer per maand.
Kijk even hoe dat gaat. Later kun je na gaan denken over een betere content strategie.
Ik kan me voorstellen dat je lastig vindt om te beginnen met bloggen. Maar het moet toch echt 😉
In dit blog legt Kitty Kilian uit waarom je MOET bloggen anno 2015. Ze heeft overigens al eerder een gastblog geschreven over hoe je zorgt dat mensen je blog gaan lezen.
Sliders… ik haat ze!
Nee, niet alleen ik, maar ook het merendeel van je bezoekers. Het is ook geen persoonlijke vete. Deze SEO misser zag ik terugkomen bij 1 op de 3 reviews.
Ook op de gevestigde SEO blogs zoals Yoast en Searchengineland worden sliders afgeschilderd als monsters.
Ze bewegen constant en laten elke paar seconden een nieuwe afbeelding zien. Net zoals in het voorbeeld hierboven.
Sliders verlagen de conversie omdat ze je website vertragen, zien er vaak uit als advertenties, nemen veel ruimte in beslag en ze leiden bezoekers af van waar het daadwerkelijk om draait. Zo zijn er nog tal van redenen.
Wat werkt dan wel?
Zorg er in ieder geval voor dat het iets statisch (niet bewegend) is en dat men niet te veel opties heeft om uit te kiezen. Liefst 1 maximaal 2 of 3.
Zo hebben wij op de homepage een zogenaamd hero unit. We bieden hier bezoekers één optie om keuzestress te voorkomen. Hier een aantal mooie slider alternatieven. Ik raad je aan om goed na te denken wat je op de meest belangrijke plek op je website plaatst 😉
Geen onderscheidend vermogen (USP’s)
Een andere grote misser was het ontbreken van Unique Selling Points (USP’s), slechts 2 op de 3 had dit ergens op de homepage staan.
Dat betekent dat 1 op 3 überhaupt geen USP’s vermeld op de homepage. Probeer altijd je onderscheidende vermogen prominent op je website te laten zien, zeker bij webwinkels en dienstverlening sites.
Het beste kun je ze onder de header zetten of op de plaats van de slider, in ieder geval above the fold.
Zodat nieuwe bezoekers direct zien waarom ze voor jou moeten kiezen en niet voor de concurrent.
Goede voorbeelden van USP’s zijn:
- Voor 20:00 besteld, morgen in huis
- Gratis retourneren
- 7 dagen per week thuisbezorg
- 10 jaar praktijk ervaring
- Al 5.600 websites opgeleverd
Dit zijn vrij algemene USP’s die je tegenwoordig bij veel webwinkels en websites ziet maar je kunt dit natuurlijk toespitsen op jouw bedrijf.
Verkeerde focus
Deze misser heeft behoorlijke gevolgen die je wellicht nu nog niet doorhebt. Het niet focussen op de juiste zoekwoorden.
Laten we zeggen dat je een webwinkel hebt in voedingssupplementen gericht op fitness/krachttraining. Natuurlijk is het dan mooi als je scoort voor de term “voedingssupplementen”.
Schiet met scherp
Maar… Is deze term niet veel te breed. Omdat de term zo breed is zal de concurrentie moordend zijn. Grote kans dat je überhaupt nooit in de top 10 komt.
Daarnaast weet je niet of er een koopintentie is.
Zeker lokale en kleine bedrijven kunnen zich beter richten op specifieke, zogenaamde longtail zoektermen. Je scoort sneller, de concurrentie is minder en de bezoekers zijn gerichter. Bijvoorbeeld eiwit shake banaan of pre-workout supplementen.
Precies dit heb ik vaak zien terugkomen. Maar de verkeerde focus komt ook op een andere manier voor…
Dat ondernemers zich richten op zoektermen waar niet of nauwelijks op gezocht wordt. Je kunt de website dan wel optimaliseren maar dit gaat je nauwelijks extra bezoekers opleveren.
Om te bepalen of er voldoende op gezocht wordt, kun je de Google Zoekwoordplanner raadplegen, maar er zijn ook nog legio andere tools die je hier inzicht in kunnen verschaffen.
Pas op met vakjargon
Dan hebben we ook nog de specialisten, die zijn vaak geneigd om te praten in vakjargon. Begrijpelijk voor hun maar niet voor bezoekers.
Probeer echt te denken vanuit de bezoeker. Als je bijvoorbeeld schoonheidsspecialist bent en je voornamelijk richt op ontharen. Gebruik dan niet de zoekterm “GEM lichtflits ontharing technology” maar op bijvoorbeeld “onderbenen laten ontharen + stad/regio” etc. etc. Dit wordt ook wel lokale SEO genoemd.
Ontbreken van duidelijke Call To Actions
Ook wel CTA’s genoemd. Iedere pagina op je website moet één doel hebben en één CTA bevatten. Zo laat je bezoekers zien wat je van ze verwacht.
Dit kan bijvoorbeeld zijn het aanvragen van informatie, email adres achterlaten of een terugbel afspraak inplannen.
Zo heb ik onder iedere blogpost een mogelijkheid waar bezoekers mijn gratis SEO e-book kunnen downloaden.
Bij een groot deel van de reviews was de CTA onder de maat (alleen een onopvallende tekst link) of überhaupt niet aanwezig.
Probeer de CTA’s duidelijk te maken met formulieren of opvallende knoppen. Hierdoor verhoog je het aantal aanvragen en contactmomenten.
Geen mobiele website
Een belangrijke SEO tip in 2015 is het mobiel friendly maken van je website of webwinkel. Ik heb het al eerder gehad over het belang voor SEO.
Bij teveel websites ontbrak het hieraan. Met een goede mobiele site scoor je over het algemeen hoger in Google.
Het is niet alleen belangrijk voor je SEO maar ook voor je bezoekers.
Bij veel websites ligt het percentage mobiele verkeer tussen de 25-75% van het totaal aantal bezoekers. Op Ompro.nl ligt dit op ca 20%.
Benieuwd hoeveel mobile bezoekers jij krijgt?
Raadpleeg Google Analytics. Klik vervolgens in het linkse menu op “Doelgroep” –> “Mobiel” –> “Overzicht”.
Je ziet dan een overzicht hoeveel bezoekers er via een desktop, tablet of smartphone kijken.
Twijfel je of je website vriendelijk is voor mobiele apparaten? Dat kun je hier testen.
Doe er je voordeel mee
De SEO missers van anderen kunnen voor jou een waardevolle les zijn. Check even of je je zelf schuldig maakt aan deze missers en pas dit zo nodig aan.
Heb jij dezelfde fouten gemaakt? Welke andere SEO missers zie je andere websites maken en hoe zou je die oplossen? Je kan natuurlijk ook altijd contact opnemen met een van onze SEO specialisten.