Facebook Shops: Een grote stap om de kleine ondernemers te helpen!

Facebook Shops: Een grote stap om de kleine ondernemers te helpen!

Kleine ondernemers kunnen makkelijker beginnen aan e-commerce

Facebook komt vanaf vandaag met een grote update, namelijk Facebook Shops & Instagram Shops. Facebook heeft altijd gestaan voor het verbinden van mensen, maar speciaal voor winkeliers gaat Facebook een stap verder.

Facebook werd – door de gebruikers – ook gebruikt om spullen te koop aan te bieden, te ruilen of diensten aan te bieden. Eerder heeft Facebook daarom Marketplaces uitgerold, maar nu gaat Facebook nog veel verder dan dat om kleine ondernemers een helpende de hand te bieden. Absoluut nodig in deze tijd.

Gratis webwinkel via Facebook Shops & Instagram Shops

Het is binnenkort mogelijk om voor elk budget een winkelpagina middels Facebook of Instagram te maken. Je kunt hierbij gebruik maken van je eigen merkkleuren en aanpassen zoals je zelf wilt. Het aanmaken van Facebook Shops zal gemakkelijk zijn en daarnaast kunnen bezoekers eenvoudig afrekenen via de Facebook Shop.

Eerder was het al mogelijk om Facebook te koppelen aan jouw producten en / of via Instagram te verkopen, echter zal dit een volwaardige webwinkel zijn. Ze kunnen hier volledige collecties inzien, direct bestellen en betalen zonder de Facebook Shop te verlaten. Het zal ook uiteraard mogelijk zijn om direct via Messenger, Instagram Direct of Whatsapp te reageren op klantvragen en ondersteuning te bieden.

Wanneer Facebook Shops in Nederland? Momenteel wordt Facebook Shops uitgerold, het is nog onduidelijk wanneer Facebook Shops in Nederland beschikbaar is. 

Hoe maak je een Facebook Shop?

Zoals in de blog beschreven wordt zullen we nog even moeten wachten tot deze update in Nederland wordt uitgerold. Het is nog niet mogelijk om Facebook Shops in deze hoedanigheid op te starten.

Integraties Facebook Shop

Facebook heeft aangekondigd samen te werken met de grootste e-commerce platforms, zoals: Shopify, Bigcommerce, Woocommerce, etc. Wat deze integraties inhouden zullen we nog moeten zien, maar het zal bijdrage aan een volledige online marketing strategie.

Wat kan ik nu doen om meer verkopen te realiseren?

Belangrijk is om je online marketing strategie in orde te hebben. Wat is je doel? Budget? Welke KPI’s wil je daaraan koppelen en bij welk resultaat ben je tevreden. Ga je voor merkbekendheid of wil je direct verkopen en conversies realiseren.

Een Facebook Shop kan een mooie toevoeging zijn aan je kanalen, maar hoe kom je aan verkeer? Je kunt direct beginnen met Facebook Ads om meer likes / volgers te krijgen, die je later weer kunt inzetten om prospects naar je Facebook Shops te krijgen.

Geen idee waar je moet beginnen? Vraag vrijblijvend een online strategie sessie aan om samen met een van onze online marketing experts te kijken naar jouw online strategie.

(bron: Facebook)

Binnenkort: Instagram Explore

Binnenkort zal Instagram ook een nieuwe functie bevatten, namelijk: Instagram Explore. Dit zal een nieuwe tab zijn op Instagram die het mogelijk maakt voor gebruikers om te shoppen. Je kunt dan van verschillende bedrijven door de collecties bladeren op basis van categorieën. Je kunt het vergelijken als een groot online warenhuis. 

Wanneer Instagram Shops in Nederland? Vanaf aankomende zomer zal Instagram Shops live gaan, echter – zoals we gewend zijn van Facebook – gebeurt dit eerst in de Verenigde Staten. Wij zullen dus nog even moeten wachten.

Nieuwe verkoopmogelijkheden door extra’s live features

Video content gaat een nog grotere rol spelen in een volledige online marketing strategie. Zowel grote en kleine bedrijven spelen hier goed op in, denk bijvoorbeeld aan social influencers, die hun publiek kennis laten maken met producten en diensten in ruil voor een fee.

Instagrams Shops gaat een verkoopmogelijkheid toevoegen in hun live feature, zodat er snel overgegaan kan worden tot aankoop. Dit gaat allemaal via de Instagram Shop en er komt geen webshop meer aan de pas.

Dit biedt natuurlijk tal van mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan een grote fitnessketen die een live workout of Q&A uitzendt en een mogelijkheid biedt om direct de juiste voedingsupplement of dergelijke aan te kopen.

Of een ‘shopvlog’ van een bekende vlogger die kleren aanpast en direct een link plaatst voor aankoop. Deze functie zal – mijns inziens – een groot aandeel hebben in elke online marketing strategie met betrekking tot live video content. 

Wanneer komt Live Shopping in Nederland: Deze functie wordt de komende maanden getest en uitgerold in de Verenigde Staten en vervolgens internationaal. Even wachten dus.

Kortingscodes, acties en beloningen in Facebook Shops

Facebook Shops zal – net als een volledige webshop – de mogelijkheid bieden om kortingscodes aan te maken, speciale acties te doen en een algemeen loyaliteitspogramma in te zetten. Je kunt het aantal gebruikte kortingscodes bij managen op accountniveau.

Dit biedt kansen om een persoonlijkere retargetting campagne op te zetten. Stel dat een klant jarig is geweest, dan kun je via een sponsored bericht een kortingscode aanbieden. Dit biedt veel mogelijkheden in je volledige online marketing strategie.

Let wel op dat je goed nadenkt over het inzetten van Facebook Ads in combinatie met kortingscodes, aangezien je moet bepalen wat een nieuwe klant je waard is. De kosten kunnen natuurlijk flink oplopen. Uiteraard kunnen wij hiermee helpen, neem gerust contact op voor een vrijblijvend strategiegesprek.

(Deze blog wordt regelmatige ge-update met betrekking tot de laatste ontwikkelingen)

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Contact met een Ompro specialist

Online marketing specialist contact