E-commerce Goeroes - Snel succesvol worden? Reken je niet rijk!

E-commerce Goeroes - Snel succesvol worden? Reken je niet rijk!

Living the e-commerce dream..

Een paar uurtjes per dag werken in de zon onder genot van een heerlijk instagram-proof ontbijt, vervolgens lekker naar een beachclub, want het geld toch maar blijft binnenstromen. Een mooie sportauto rijden, gezond leven en dure horloges.. Het lijkt allemaal te komen door een van de prijzige cursussen dergelijke e-commerce goeroes. 

De cursussen variëren in prijs tussen €197,- euro per maand en €997,- eenmalig.

Voordat ik hier verder op inga, moet ik deze ondernemers nageven dat ik het ondernemerschap ten zeerste waardeer. Het betreft een sterk staaltje personal branding en merkpositionering. De ondernemers werken heel hard aan hun marketing en maken goed gebruik van alle kanalen om top-of-mind te blijven bij hun prospects.

Zie jij deze technieken ook?

Als ondernemende en ambitieuze millennial zie ik de aantrekkingskracht van hetgeen deze goeroes pretenderen. Zeker in deze tijd van (financiële) zekerheid lijken dergelijke cursussen de redding te zijn van al jouw financiële lasten. Zeker wanneer je al het social-proof geweld ziet op Instagram denk je dat dit jou snel geld gaat opleveren. De grote goeroes doen het toch ook!

Fout.. deze ondernemers gebruiken hele simpele stappen om jou te overtuigen en dat doen ze slim. Het begint met catchy video’s op vakantie, mooie auto’s en horloges. Je raakt geïnteresseerd, want hoe kunnen zulke jonge gasten dit financieren. Je gaat wat dieper het kanaal in en uiteraard wordt er iets verteld over een cursus om snel geld te verdienen. 

Voordat je overgaat tot aankoop nog de volgende kleine stappen:

  1. Lovende reviews op het internet (affiliate, hier krijgen ze commissie over)
  2. Screenshot van omzet(!) cijfers
  3. Gratis training om de funnel ingetrokken te worden.

De waarheid over deze cursussen?

Ze worden financieel onafhankelijk door de verkoop van cursussen. 95% van de gevallen zal niet succesvol worden door de cursus, tenzij je – per abuis – de heilige graal vindt. Je kunt er zeker een hoge omzet mee behalen, maar omzet is nog geen winst. Er wordt niet gecommuniceerd over alle kosten, enkel over de verkopen. Afhankelijk van het platform dat je kiest blijft er na aftrek van de inkoop, belasting. marketingkosten, bemiddelingskosten weinig over.. en in het geval van dropshipping zit je mailbox vol met boze klanten.

Waarschijnlijk zullen veel jongeren dit geloven en dit lezen denken: wat weet hij nou? Hij gelooft gewoon niet dat jonge mensen veel geld kunnen verdienen met e-commerce. Hij heeft dit niet onderzocht. Enzovoorts, enzovoorts, enzo..

Mijn overtuiging is dat je zeker – relatief – makkelijk geld kunt verdienen met e-commerce. En soms heb je gewoon alle factoren van de marketingmix precies goed en wordt het erg succesvol. Er zijn genoeg succesverhalen, maar vaak gaat daar veel en hard werken achter schuil en ook met de nodige fouten onderweg. 

Ik heb toegang tot de Dropshop Academy en de Bol Masterclass cursus (gehad) en heb ook beide cursussen in de praktijk gebracht, want ook ik dacht het wellicht wel eens interessant kon zijn. Beide cursussen hebben hetzelfde principe, namelijk: Inkopen vanuit AliExpress en voor meer verkopen. Het is opzich niet verkeerd om goederen uit China te kopen en te verkopen, doen de grootste bedrijven ook. Hetgeen mij wel dwars zit is dat er totaal geen toegevoegde waarde geleverd wordt. 

Dropshipping vanuit AliExpress

Het principe van dropshipping is als volgt. Je maakt een website (veelal in Shopify) en installeert een applicatie (Oberlo) die het mogelijk maakt om automatisch bestellingen op jouw website door te voeren naar AliExpress. Eigenlijk koopt de klant dus indirect op AliExpress. De marge houdt de dropshipper over. Er wordt geen toegevoegde waarde geleverd en de klant betaalt dus een veelvoud van de originele prijs en moet dus ook nog eens eindeloos wachten op zijn pakketje. Dit gaat gepaard met veel ontevreden klanten-mails, terugbetalingen en tijd. Daarnaast ben je ook behoorlijk wat budget kwijt aan advertentiekosten voor je webshop. Er is namelijk een groot verschil tussen omzet en winst. Een omzet van bijvoorbeeld 20.000,- euro lijkt aantrekkelijk maar daarvan gaan ook nog de inkoop, advertentiekosten en andere variabele kosten. Deze kosten zijn al snel 80%-90% van je omzet, uiteraard afhankelijk van je product, markt en de je online marketing kennis. Over de winst die overblijft betaal je vervolgens ook nog belasting.

De cursus leert je veel verschillende hard skills over Facebook Ads, Google Ads en e-mailmarketing. Absoluut interessant zaken die je kunt toepassen. Echter, deze kennis is ook vrij verkrijgbaar via internet en is het een kwestie van gewoon doen en lekker ondernemen. Je zult gaandeweg steeds meer ontdekken over e-commerce. De cursus kan je enkele stappen leren die zeker handig zijn in het proces, maar of het waard is moet je zelf afwegen. Er zijn maar weinig ondernemers die bij hun eerste bedrijf direct succesvol worden. Reken jezelf dus niet gelijk rijk. 

Wat kan je dan wel doen?

Ben je al een webshop begonnen? Investeer in een specialist die structureel jouw SEO en/of SEA aanpakt. Je zult hierdoor meer bezoekers trekken en ook nog zelf leren van een echte specialist. Dergelijke online marketing pakketten zijn er al voor hetzelfde bedrag als zo’n cursus. Uiteraard bieden wij ook complete online marketing pakketten aan;-). 

Wist je bijvoorbeeld dat Google en Facebook beide gratis opleidingen weggeeft incl. certificaten om dit te leren en in te zetten bij een Online Marketing bureau als Ompro.

https://skillshop.withgoogle.com/

https://www.facebookblueprint.com/student/catalog

Dropshipping middels AliExpress is dus – in de meeste gevallen – geen succes, maar dropshipping kan wel interessant zijn wanneer je gebruik maakt van betrouwbare leveranciers met goede producten en snelle levertijd. Ik richt me hier dus uitsluitend op dropshipping via AliExpress. 

Bol Masterclass

De Bol Masterclass voornamelijk over de juiste ‘mindset’ small talk en hoe je het partner platform van Bol.com moet gebruiken. Je koopt producten op AliExpress en stuurt ze op naar Bol.com, zodat hun verder de afhandeling doen. Je betaalt hier bemiddelingskosten en verzendkosten over en zodra je retourzendingen krijgt gaat dit ten kosten – van de toch al – beperkte marges. Je moet elke dag opnieuw kijken of je de goedkoopste bent van de aanbieders. Hierdoor gaan alle aanbieders elke dag een beetje omlaag. Je marge daalt dus met de dag en vrijwel elk product op AliExpress staat op Bol.com. Dit is dan wel weer gunstig voor particulieren die snel en goedkoop producten van je kopen.

Wat kun je wel doen voor een duurzame toekomst?

Kies voor een lange termijn strategie. Denk niet aan snel rijk worden, maar kies vooral een dienst, product of beroep waar je een passie voor hebt! Wil je e-commerce gaan bedrijven, kies dan voor een duurzaam product met gezonde marges waar je achter staat. Laat zelf een product ‘Private labelen’ dat mensen nodig hebben en maak onderscheidt in je branding en service. Kies voor een complete online marketing strategie gericht op de toekomst en geniet van het ondernemen. Werk consistent aan je website om hoger in google te komen met SEO en leer wat van Google & Facebook Ads. Leer skills die je kan inzetten voor je eigen bedrijf.

Wil je toch graag de basis leren en ambieer je een beroep als Online Marketeer (bij Ompro ;)) of start een traineeship bij een online marketing bureau. Er genoeg vakopleiders waar je – vaak tegen hetzelfde bedrag – terecht kan. Je zult niet direct ‘rijk’ worden, maar het is wel een duurzame keuze voor je toekomst. Daarnaast zul veel meer vakinhoudelijke kennis verkrijgen die je kan inzetten voor jouw toekomstige bedrijf. 

Kies voor een echte vakopleider met belastingvoordeel

Stel je kiest voor een vakopleiding ‘Online Marketeer’ inclusief NIMA certificaat bij een gerenommeerde vakopleider op het gebied van online marketing, dan betaal je 2454,- euro. 

Alle nodige kosten van dit bedrag mag je aftrekken van je inkomstenbelasting. Dat betekent concreet dat je van 2454,- euro het eten en de drempel van 250,- euro aftrekt. Je houdt dan 1979,- euro over om af te trekken. Niet slecht toch voor een echte opleiding met toekomstperspectief?

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Contact met een Ompro specialist

Online marketing specialist contact