Meet je website snelheid met deze tool
in SEO

Meet je website snelheid met deze tool

Meet je website snelheid met de tool die hieronder straks besproken worden, zodat je onder meer kunt zien of je website voldoende snel laadt.

De snelheid van je website is tegenwoordig namelijk van belang voor de ranking in de zoekmachines.

Als je een website hebt met bijvoorbeeld geoptimaliseerde afbeeldingen en een schone code, dan zal dat zeker te merken zijn aan de snelheid en laadsnelheid.

Snelheid van je website is relatief

Er zijn geen specifieke richtlijnen om te zien of je website voldoende snel is en in dat opzicht is snelheid natuurlijk ook een relatief begrip.

Een website zonder opmaak, speciale scripts en afbeeldingen kent natuurlijk een snelle laadtijd. De laadtijd van een webpagina is wat dat betreft dan ook relatief.

Je kunt dus niet stellen dat je website binnen zoveel seconden moet laden om daarmee een goede ranking te krijgen in de zoekmachine.

Wel kun je er alles aan doen om de snelheid te bevorderen als deze op dit moment te laag is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het optimaliseren van Java scripts en verkleining van de CSS bestanden.

De ideale laadtijd is een seconde of minder, want dan heeft de gebruiker het gevoel de controle te houden. Bij een paar seconden loopt de ergernis al op.

Hoe sneller, hoe beter gaat dan ook zeker op voor de laadtijd van een pagina.

Overigens is de laadsnelheid ook een ranking factor waar door de zoekmachines rekening mee wordt gehouden. Dat werd in het verleden al aangehaald door Matt Cutts van Google en is in een later stadium zelfs officieel bevestigd.

Meten doe je met de Google PageSpeed Tool

Meet je website snelheid door van de Google PageSpeed Tool gebruik te maken. Je kunt met deze tool een uitstekende analyse maken van de prestaties van je website.

Bovendien worden er suggesties gedaan om de prestaties te verbeteren en de eventuele mobiele websiteversie te optimaliseren.

google pagespeed tool

Bij het gebruik van Google Analytics worden er in de rapporten op het gebied van sitesnelheid verschillende aspecten gemeten. Zo wordt de laadtijd van een paginaweergave op de site gemeten, maar kun je ook bekijken wat de laadtijd is van een specifieke gebruikersinteractie.

De verschillende rapporten voor onder meer paginatiming en gebruikerstiming geven je een schat aan informatie. Hier kun je de Google PageSpeed Tool vinden.

Je kunt op basis van deze informatie de prestaties beoordelen met betrekking tot de website snelheid die gebruikers ervaren om niet alleen de inhoud te bekijken maar ook de interactie ermee.

De meting met de Google PageSpeed Tool en de rapporten bieden je een prima basis om verbeteringen aan te brengen in de snelheid van je website.

Over de schrijver
Mark van Tuel is SEO specialist en eigenaar van Ompro.nl. Ompro helpt bedrijven en organisaties bij de online positionering in de organische zoekresultaten. Mark is een klassieke autodidact en deelt zijn kennis en experimenten via zijn blog.
Reactie plaatsen

Contact met een Ompro specialist

Online marketing specialist contact