Rankt een website met veel webpagina’s beter?
in SEO

Rankt een website met veel webpagina’s beter?

Een website met veel webpagina’s zal per definitie niet beter ranken dan een website die minder pagina’s telt. Het draait bij een hoge positie in de zoekmachines voornamelijk om de kwaliteit die geleverd wordt en de tevredenheid die bezoekers daarvan ondervinden.

In de onderstaande video geeft Matt Cutts (Webspam team van Google) antwoord op de volgende vraag: Does a site rank better if it has a lot of indexed pages? (vertaald: Scoort een website beter als deze meer geindexeerde pagina’s heeft?)

Om het wat tastbaarder te maken hieronder even een voorbeeld:

Website A: 100 geïndexeerde webpagina’s

Website B: 20 geïndexeerde webpagina’s

Het mag duidelijk zijn dat Website A meer pagina’s heeft dan B maar dit wil niet per definitie zeggen dat deze website beter scoort dan website B. Omdat Website A meer pagina’s heeft dan B is er een grotere kans dat A zal scoren op meer zoekwoorden en variaties van zoekwoorden.

Een site met veel webpagina’s heeft een grotere kans dat deze over meer backlinks beschikt en een hoge Pagerank krijgt, alsdus Matt Cutts. In dat geval kan de zoekmachine zich meer verdiepen in de website en bijvoorbeeld nog meer informatie indexeren en opnemen in de resultaten van de zoekmachine.

Kwaliteit vs Kwantiteit

Het gaat dus niet zozeer om het aantal pagina’s maar meer om de kwaliteit van de webpagina’s. Het is wel zo dat de omvang van een website kan leiden tot meer kansen om een hogere website autoriteit te ontwikkelen.

Met kwalitatief goede pagina’s wordt bedoelt: mate waarin de bezoeker vindt wat hij zoekt. Goede content pagina’s bestaan vaak uit meerdere soorten media (tekst, afbeeldingen, video, documenten etc.).

Wat zorgt dan wel voor een betere ranking in de zoekmachines?

Zoals ook in de video wordt aangegeven is het helpen van de bezoeker de belangrijkste gedachte wanneer het gaat om het beter scoren in Google. Probeer te denken vanuit de bezoeker, geef antwoordt op zijn vragen op de best mogelijke manier.

Het gaat niet om kwantiteit maar om kwaliteit. Het is beter om je aandacht te richten op één webpagina die volledig aan de richtlijnen van Google voldoet, dan zo snel mogelijk tien pagina’s met matige inhoud toe te voegen. Hoe waardevoller de content des te groter de kans op backlinks en sociale signalen. De SEO specialisten van Ompro zijn op de hoogte van deze richtlijnen van Google

Als je alleen maar top artikelen schrijft komt dit ook ten goede van je Author Rank. Het verwerven van autoriteit is een tijdrovende klus maar met een goede Author Rank zullen je artikelen sneller en hoger gaan scoren…

Meer webpagina’s leiden dan ook niet automatisch tot een hogere ranking, maar bieden slechts extra mogelijkheden om bijvoorbeeld links en een hoge pagerank te verkrijgen.

Over de schrijver
Mark van Tuel is SEO specialist en eigenaar van Ompro.nl. Ompro helpt bedrijven en organisaties bij de online positionering in de organische zoekresultaten. Mark is een klassieke autodidact en deelt zijn kennis en experimenten via zijn blog.
Malaha
Door

Malaha

op 26 Jan 2015

Bedankt voor de handige info. Top.

Reactie plaatsen

Contact met een Ompro specialist

Online marketing specialist contact