Een top level domein is het deel van een internet domein dat zich in het meest rechtse gedeelte bevindt. De afkorting TLD wordt ook wel gebruikt net als dat het domein van het hoogste niveau wordt aanduid met het deel achter de ‘.’ van het internetadres.
Diverse soorten
Er zijn verschillende soorten in de categorie TLD, zoals de ccTLd. De cc staat in dit geval voor country code en daarmee wordt bijvoorbeeld de .nl voor Nederland en de .be voor België bedoeld.
Naast het top level domein die door een landcode worden gevormd, zijn er ook generieke soorten. Deze worden aangeduid als gTLD en bevatten vaak drie of meer karakters. Daarbij kan er weer een onderscheid gemaakt worden tussen gesponsorde en niet-gesponsorde soorten.
Gesponsorde en niet-gesponsorde domeinen
Een voorbeeld van een gesponsorde TLD is .aero die gerelateerd is aan het luchttransport en .mobi die aan de mobiele telefonie is gerelateerd. Deze sTLD’s worden door onafhankelijke instellingen beheerd.
Een voorbeeld van een niet-gesponsorde top level domein in de generieke soort is .com, maar ook .net en .org zijn daar voorbeelden van net zoals .edu. Deze behoren niet exclusief toe aan een specifieke gemeenschap, zoals dat bij een gesponsorde vorm wel het geval is.
Met betrekking tot de zoekmachine optimalisatie is de keuze voor een domeinnaam uiteraard belangrijk net als het top level domein. Zo kan er voor een Nederlandse website voor .nl gekozen worden en voor een Belgische website voor .be. Als de website meer internationaal is gericht, kan gekozen worden voor de extensie .com.