Website snelheid

De website snelheid is een belangrijk aspect. Niet alleen voor de zoekmachine optimalisatie, maar ook voor bezoekers. Met betrekking tot de zoekmachine geldt dat Google de laadtijd als een ranking factor beschouwd. Voor bezoekers is het weer belangrijk dat een site snel laadt. Duurt dat namelijk te lang, dan haakt de bezoeker snel af.

Snelheid van de site meten

De website snelheid meten is een manier om erachter te komen of een site snel laadt of niet. Er zijn voor de website snelheid meten verschillende tools beschikbaar, zoals de Google PageSpeed Tool en Pingdom tools. De prestaties van een site kunnen hiermee gemeten worden, maar er worden ook suggesties er verbetering aangedragen.

De meting is altijd een momentopname en daarom wordt aangeraden om minimaal tien keer de snelheid te meten op verschillende tijdstippen en vanaf diverse locaties. Een test kan bijvoorbeeld hoger uitvallen als de server net op dat moment down is of langzamer reageert.

In de statistieken van Google Analytics kan onder meer nagegaan worden wat de gemiddelde laadtijd van een pagina is. Overigens bestaat de laadtijd uit twee delen, namelijk gerekend in de vorm van de server tijd en in de vorm van de browser tijd.

Snelheid van de website verbeteren

Het toepassen van onpage SEO heeft ook betrekking op het verbeteren van de snelheid van de site, want dat is zoals gezegd immers een rankingfactor. Er zijn verschillende manieren om de laadtijd van een website te verbeteren.

Een van de mogelijkheden om de laadtijd te verbeteren is door Java scripts te optimaliseren en bijvoorbeeld CSS bestanden te verkleinen. De ideale website snelheid voor het laden van een pagina is een seconde of zelfs nog wat minder. Op die manier hoeft een bezoeker namelijk niet lang te wachten en zich te ergeren aan het langzame laden van de website.
Reactie plaatsen