XML sitemap

Een XML sitemap is bedoeld voor zoekmachines en kan gezien worden als een soort van inhoudsopgave. De afkorting voor sitemap staat voor eXtended Markup Language en dat is een standaard die ontwikkeld is om het doorzoeken van informatie voor zoekmachines gemakkelijker te maken.

Spiders op weg helpen

De spiders van Google doorzoeken elke dag weer het web en het kan de robots een stukje gemakkelijker gemaakt worden door een XML sitemap samen te stellen. Het is namelijk een extra hulpmiddel dat aan de spiders duidelijk maakt wat er op de website is te vinden.

Het indexeren van een website kan op deze manier soepeler en sneller verlopen. Het kan dan ook aangeraden worden om een dergelijke sitemap te maken, wat onder meer kan met behulp van een sitemap generator.

Door de speciale opmaak zullen ook nieuw toegevoegde pagina’s sneller gescand en geïndexeerd worden. Het is dan uiteraard wel van belang om de sitemap voor de zoekmachines zo actueel mogelijk te houden.

Sitemap aanmelden

Na het aanmaken van een XML sitemap kan dat aan Google worden gemeld. Daarvoor kan gebruik worden gemaakt van de Google Webmaster Tools. Na het inloggen op het account kan de url van de website worden ingevuld bij ‘Add a site’ om daarna de sitemap zelf toe te voegen in het dashboard via ‘Submit a sitemap’.

Er is naast de sitemap voor zoekmachines ook een HTML sitemap die speciaal voor bezoekers is bestemd en de gebruiksvriendelijkheid van een website vergroot. Deze sitemap is namelijk te zien voor bezoekers in tegenstelling tot de XML versie die uitsluitend door de zoekmachines gezien kan worden.
Reactie plaatsen