Breadcrumbs

Breadcrumbs zijn broodkruimels waarmee de wijze van navigatie wordt aangeduid op een website die over een bepaalde internet link structuur beschikt. De term kruimelpad komt eveneens voor net als broodkruimelnavigatie.

Er kan een spoor van zogenoemde broodkruimeltjes op een website worden nagelaten die niet alleen praktisch gemak bieden voor de bezoeker, maar ook interessant zijn op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Volg het spoor van het kruimelpad

Bij het bezoeken van een website komt de gebruiker op dat deel van de webpagina dat direct leesbaar is. Dat deel wordt above the fold genoemd en spoort bezoekers aan om verder te kijken.

Bezoekers kunnen het pad met kruimels volgen op een hiërarchische website door eerst een keuze te maken uit een van de hoofdonderwerpen. Ieder hoofdonderwerp weer leiden naar internet links met subonderwerpen.

Van hoofdpagina naar subonderwerp 

Het is voor bezoekers van een website heel praktisch om een spoor te kunnen volgen. Wie op de homepage terechtkomt en de keuze krijgt uit onderwerpen die weer betrekking hebben op subonderwerpen kan al snel gemakkelijk de weg vinden.

De breadcrumbs hebben nog een voordeel en dat is dat het pad ook weer op een eenvoudige manier kan worden teruggevolgd, waarbij er eventueel stappen worden overgeslagen door vanaf een subonderwerp meteen weer terug te keren naar de hoofdpagina.

Wanneer broodkruimel navigatie toepassen?

Het is vooral handig om broodkruimelnavigatie toe te passen als er sprake is van een uitgebreide website met veel hoofdonderwerpen die elk weer naar subonderwerpen verwijzen. Een website die uit slechts enkele pagina’s bestaat wijst de weg vanzelf al.

Breadcrumbs bieden bezoekers vooral praktisch gemak, maar er is zoals gezegd meer voordeel uit te halen, want de interne link structuur wordt ook inzichtelijk voor de zoekmachine.
Reactie plaatsen