Broncode

Elke website beschikt over een broncode die ook wel brontekst genoemd wordt. De code geeft als het ware aan de computer aan op welke wijze de webpagina aan bezoekers getoond moet worden. Webbouwers en programmeurs voeren de code in bij het ontwikkelen van websites.

Waar is de brontekst te vinden?

De broncode van een webpagina is op een eenvoudige wijze te achterhalen. De manier waarop wel afhankelijk van het type browser dat gebruikt wordt. In de meeste gevallen is het voldoende om met de rechtermuisknop te klikken op de pagina waarvan de code getoond moet worden.

Na het klikken met de rechtermuisknop worden verschillende opties getoond, waarvan de optie ‘Pagina bron bekijken’ toegang geeft tot de brontekst van de betreffende webpagina. De code wordt in een apart venster getoond.

De opbouw van een webpagina wordt in een HTML code weergegeven. Iedereen met een beperkte technische kennis op het gebied van websites bouwen, kan gelijk al een aantal onderdelen herkennen. Bijvoorbeeld de meta description en de title tag.

Door de brontekst te bekijken, kan ook beoordeeld worden of er sprake is van een rommelige code. Als dat het geval is, dan kan aangeraden worden om de code op te schonen en uitsluitend de noodzakelijke codes te gebruiken.

Belang van schone website code

Een schone website code is van belang voor de zoekmachine optimalisatie. De codes worden namelijk door Google gebruikt om webpagina’s te indexeren. Een schone website code stelt de zoekmachine in staat om sneller de inhoud van een pagina te beoordelen.

De broncode kan direct inzicht bieden in de opbouw van een webpagina en zo kan op een eenvoudige manier worden beoordeeld of alle belangrijke onderdelen voor bijvoorbeeld SEO erin zijn opgenomen.
Reactie plaatsen