Directory

Een directory kan worden omschreven als een website waarop een groot aantal andere websites staan vermeld die onderverdeeld zijn in verschillende rubrieken. Er wordt op deze wijze een gevarieerd overzicht getoond van websites die betrekking hebben op een specifiek onderwerp of variatie van onderwerpen.

Populaire overzichtswebsite

Een goed voorbeeld van een van de meest bekende article directories is Startpagina die overigens eveneens over een groot aantal dochterpagina’s beschikt en zelfs een compleet netwerk beschikbaar heeft.

De dochters worden via Startpagina aangeboden per categorie, maar er kan ook eenvoudig op alfabet worden gezocht. Op het gebied van link building is een vermelding van de eigen website op de directory van grote waarde voor de zoekmachine optimalisatie.

Een ander voorbeeld van een overzichtspagina is dmoz, waarvoor eigenaren van websites zich kunnen aanmelden. De aanmelding op zich is overigens geen garantie voor opname van de link.

Link building via article directories

In het verleden werd er volop gebruik gemaakt van article directories om backlinks te creëren. Dat komt doordat in het begin er geen zoekmachines waren en in die tijd waardevol waren.

Tegenwoordig is niet elke directory even belangrijk en op het gebied van SEO wordt er weinig waarde geboden doordat de pagina’s haast volledig uit links bestaan. Het is dan ook aan te raden om voor kwaliteit te gaan bij backlinken in plaats van voor kwantiteit.

Een link op Startpagina biedt uiteraard vele voordelen, maar een link plaatsen op een van de directories die weinig tot geen waarde bieden, zal geen positieve invloed hebben op de zoekmachine optimalisatie.

Het nadeel van veel directories is dat concurrerende websites ook op een relatief eenvoudige wijze een link kunnen plaatsen of aanmelden. In dat opzicht is er geen sprake van een meerwaarde van het realiseren van een externe link op een dergelijke website.

Daarnaast geldt ook dat een groot aantal directories een teruglink eisen voordat de aangemelde link toegelaten wordt. Er is dan geen sprake van een gelijkwaardige linkruil ten aanzien van de betreffende directory.
Reactie plaatsen