Dofollow

Dofollow kan gezien worden als een opdracht die gegeven wordt aan de robots van de zoekmachine Google om de externe links die op de website staan vermeld te volgen. Het is voor de zoekmachine optimalisatie belangrijk dat er backlinks zijn, maar deze dienen uiteraard wel gevolgd te worden.

Opdracht geven om links te volgen

Het is in principe heel simpel om de spiders van Google de opdracht te geven de externe links op een website te volgen. De attributen voor de dofollow instructie kunnen namelijk via robots.txt. worden ingevoerd. Een backlink kan gevolgd worden door het attribuut rel="dofollow" mee te geven.

Het is ook mogelijk om de opdracht te geven bepaalde links juist niet te volgen. In dat geval kan er een nofollow attribuut worden ingevoerd in robots.txt. Deze opdracht kan gegeven worden als men wil voorkomen dat bijvoorbeeld links in een reactie op een artikel gevolgd worden.

Waarom links laten volgen in reacties of commentaren?

Er zijn websites waarop de links in commentaren en reacties gevolgd kunnen worden door de Googlebot. Het kan toegepast worden om bijvoorbeeld meer bezoekers te krijgen die een reactie achterlaten.

Het is dan wel aan te raden om de zaak onder controle te houden en reacties met links na te lopen om te voorkomen dat er spam ontstaat. Het kan bovendien een goede invloed hebben op de SERP. Of het inderdaad succesvol is kan nagegaan worden door van een sitemap gebruik te maken.

Het wel of niet gebruiken van dofollow links is een persoonlijke keuze, waarbij er overigens nog een optie mogelijk is om spam te voorkomen en waardevolle reacties wel door te laten. Dat is namelijk door gebruik te maken van een plugin voor het CMS-systeem.
Reactie plaatsen