Google webmaster tools

Google webmaster tools is een handig hulpprogramma dat gratis gebruikt kan worden en praktisch inzicht biedt in de prestaties van de website in de zoekmachine. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld controleren of de googlebot toegang kan krijgen tot de inhoud van een website.

Een andere mogelijkheid waar gebruik van kan worden gemaakt, is het opsporen van crawlfouten. Er wordt in een apart overzicht in het hulpprogramma weergegeven of de robots van Google een link niet hebben kunnen crawlen. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen sitefouten en urlfouten.

Inzicht in het zoekverkeer

Google webmaster tools biedt nog veel meer informatie. Zo kan er met behulp van het programma ook inzicht worden verkregen in het zoekverkeer van de website. Er kan bijvoorbeeld worden ontdekt op welke manier bezoekers de site weten te vinden.

De informatie die het hulpprogramma beschikbaar stelt, biedt een uitstekende basis om de website te verbeteren voor de zoekmachine optimalisatie. Er kan gebruik worden gemaakt van de gelegenheid om Google in staat te stellen de site beter te kunnen analyseren en beoordelen. Bijvoorbeeld door het toevoegen van een sitemap.

Sitemap toevoegen

Het toevoegen van een sitemap stelt de googlebot nog beter in staat om de inhoud van een website of webpagina te analyseren en beoordelen. Google wordt op deze manier als het ware een handje geholpen om op een meer effici├źnte manier toegang te krijgen tot de website.

Een andere optie om Google een handje te helpen is het gebruikmaken van redirects. Als er bijvoorbeeld een pagina is verwijderd, dan kan dat een error 404 geven. Door een redirect 301 toe te voegen, wordt er op permanente wijze naar een andere pagina een link geboden.

Het is zeker zinvol om van Google webmaster tools gebruik te maken om de prestaties van de website in de gaten te houden en daar waar nodig wijzigingen aan te brengen. Het hulpprogramma kan overigens gekoppeld worden aan Google Analytics om op die wijze op een simpele manier toegang te krijgen tot alle data.
Reactie plaatsen