Indexeren

Het indexeren van een website of nieuwe content op een bestaande site om deze op te nemen in de zoekmachine verschilt per site. De Googlebot zal eerst de site moeten doorzoeken om de inhoud te beoordelen en op waarde te bepalen voor opname in de SERP. Deze afkorting staat voor Search Engine Results Page.

Waarom indexatie?

De indexatie van een site is nodig omdat gebruikers van de zoekmachine alleen websites kunnen bezoeken die in de resultaten zijn opgenomen. Op het moment dat een website nog niet is geïndexeerd door Google zal deze niet te vinden zijn in de zoekmachine. Uiteraard is het van belang om iedere pagina te laten opnemen en dat kan onder meer kracht bijgezet worden door elke pagina te optimaliseren voor de zoekmachine.

Snellere opname in de zoekmachine

Er zijn een aantal mogelijkheden om het proces van indexering sneller te laten verlopen. Zo kan er onder meer van Google webmaster tools gebruik worden gemaakt, waarbij het eenvoudig is om een XML sitemap toe te voegen. Dat maakt het voor de robots gemakkelijker om de inhoud te bepalen.

Zoekmachine optimalisatie van de website en afzonderlijke pagina’s draagt ook bij aan een mogelijk versnelde opname van de site. Op dat vlak is het bijvoorbeeld ook belangrijk om de aandacht op link building te richten en actief te zijn op social media. Als de website door andere gebruikers sneller gevonden wordt, dan zal dat een positieve invloed hebben op het indexeren ervan.

Met betrekking tot het indexeren geldt dat een robot.txt bestand uitkomst kan bieden als bepaalde inhoud niet getoond moet worden in de zoekmachine. Aan de andere kant kan aan de robots van de zoekmachine ook de opdracht gegeven worden om een link op een webpagina te volgen door de opdracht dofollow mee te geven.
Reactie plaatsen