Sitemap

Een sitemap is een bestand in de vorm van een inhoudsopgave waarin de webpagina’s van een website in de vorm van een url staan vermeld. Met deze informatie kan een googlebot op een gemakkelijke manier inzicht krijgen in de structuur van de website.

Handig hulpmiddel voor webcrawlers

Webcrawlers kunnen doorgaans de inhoud van een website prima indexeren als de webpagina’s op een goede manier zijn gekoppeld. Het gebruikmaken van een sitemap is echter een handig hulpmiddel om het doorzoeken van de website door spiders te verbeteren.

Dat is onder meer van belang als het een erg grote website betreft, waarbij anders de kans bestaat dat een googlebot een nieuwe of bijgewerkte pagina overslaat. Ook als er sprake is van een nieuwe website wordt aangeraden om een inhoudspagina als een XML sitemap toe te voegen en vooral als er weinig externe links zijn. 

Zichtbaarheid voor bezoekers

Op de website kan de sitemap zichtbaar zijn voor bezoekers als er sprake is van een HTML sitemap. Het overzicht bestaat dan uit gelijke links die de crawlers zien en ook zichtbaar zijn voor bezoekers.

Het bevordert de gebruiksvriendelijkheid voor bezoekers, want met enkele klikken hebben bezoekers de mogelijkheid om via een sitemap de voor hen belangrijkste pagina op te vragen. Een webpagina kan zo op een snelle en efficiënte manier worden gevonden.

Het gebruik van een inhoudsopgave levert geen direct resultaat op voor de zoekmachine optimalisatie om een hogere positie te krijgen. Wel zorgt het overzicht ervoor dat Google in staat is om de webpagina’s via de sitemap te indexeren.
Reactie plaatsen