Website uit de zoekresultaten verwijderen, hoe doe je dat?

Website uit de zoekresultaten verwijderen, hoe doe je dat?

Het is mogelijk om een website uit de zoekresultaten te verwijderen. De reden waarom je een website wilt verwijderen maakt daarbij niet uit.

Misschien heb je per ongeluk vertrouwelijke gegevens online gezet of wil je de site om een andere reden laten verdwijnen.

Hieronder lees je wat je daarvoor moet doen.

Google hulpprogramma voor webmasters

De eerste stap die je moet nemen is naar het Google hulpprogramma voor webmasters te gaan.

Mocht je daar nog niet eerder gebruik van hebben gemaakt, dan kun je het Google account gebruiken om je aan te melden.

Als je de gehele website uit de zoekresultaten wilt laten verdwijnen, dan kun je dat veranderen in het robots.txt bestand.

Je hebt de mogelijkheid om handmatig een robots.txt bestand te genereren, maar kunt daarvoor ook een hulpprogramma gebruiken, die via het Google webmaster hulpprogramma aangeboden worden.

Door robots.txt te gebruiken wordt de crawlertoegang tot je website geblokkeerd.

Volg je deze stap niet, dan heb je kans dat de inhoud van de website op een later moment alsnog wordt getoond in de zoekresultaten.

Na de blokkade kun je de startpagina van het webmasterhulpprogramma openen en selecteer je de gewenste website.

Je ziet dan een menu aan de linkerzijde en daar klik je op Optimalisatie, waarna je kiest voor Url´s verwijderen. Daarna klik je op Nieuwe aanvraag voor verwijdering.

Je kunt vervolgens de url van de website invullen om de website uit de zoekresultaten te verwijderen en klik daarna op doorgaan.

Let op want de url is hoofdlettergevoelig. Je moet dus exact dezelfde tekens overnemen, waarna je op Doorgaan klikt.

Bij het verwijderen van de complete website klik je daarna op Ja, verwijderen en kun je het proces afronden door op Verzoek verzenden te klikken.

De stappen nog even op een rijtje:

1. Selecteer je website op de startpagina van het hulpprogramma voor webmasters
2. Selecteer Optimalisatie
3. Selecteer Url´s verwijderen
4. Selecteer Nieuwe aanvraag voor verwijdering
5. Geef de exacte url op
6. Selecteer Doorgaan
7. Selecteer Ja, verwijderen
8. Verzend het verzoek

Bovenstaande stappen onderneem je als je een website uit de zoekresultaten wilt verwijderen, maar je kunt bijvoorbeeld ook alleen een bepaalde webpagina verwijderen of de opgeslagen versie in het cachegeheugen laten verdwijnen.

Voor deze opties en voor het verwijderen van bijvoorbeeld een afbeelding kunnen er andere stappen gevolgd worden, die te vinden zijn in het webmasterhulpprogramma van Google.
Peter Hendriks
Door

Peter Hendriks

op 07 Oct 2013

Bedankt voor dit artikel, het was erg nuttig en bruikbaar! Is er ook een manier om het weer terug te zetten als je het per ongeluk hebt verwijderd?Gr,Peter

Mark van Tuel
Door

Mark van Tuel

op 08 Oct 2013

He Peter,Dit is inderdaad mogelijk (mits deze niet permanent is verwijderd) maar wel binnen 30 dagen na het verwijderen van de webpagina. Zie deze link: https://support.google.com/sites/answer/187383?hl=nl" title="een verwijderde pagina herstellen" target="_blank" rel="nofollow">Een verwijderde pagina herstellen in GoogleSucces!

Reactie plaatsen